BAUSTEM Haberler

VI. Zeka ve Yetenek Kongresi
29 Eylül 2018 - Okunma Sayısı: 1570

Türkiye Zeka Vakfı ve ODTÜ Eğitim Fakültesi iş birliğinde 29-30 Eylül 2018 tarihleri arasında ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde bu sene altıncısı gerçekleştirilen Zeka ve Yetenek Kongresi’ne davet edilen BAUSTEM merkezi direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu “Çoklu Zekadan Gelişim Odaklı Zihin Yapısına” adlı konuşması ile katılımcılarla bir araya geldi.

Kongrenin bu seneki sloganı #benbilmembeyinbilir idi. BAUSTEM direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu’da sloganla paralel olarak zeki doğmak ve akıllı olmak arasındaki fark üzerine olan konuşmasında araştırmacıların bulgularını, kişisel deneyimleri ile yorumlayarak, öğretmen ve ailelerin kendi matematiksel travmalarının sınıf, aile ve toplum ölçeğinde oluşturdukları iklimle ilişkisini sorguladı. Zeki doğmak ve akıllı olmak arasındaki farkın bireylerin zihinlerinde oluşturdukları şablon ve inançlarla ilgili olduğunu vurguladı.

Kongrenin açılış konuşmasını Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu yaptı. Kulaberoğlu konuşmasında, toplumun her alanda şekillenmesini sağlayan kişilerin eğitimciler olduğunu bu yüzden de eğitim sistemimizi, eğitim yaklaşımlarımızı ve eğitimdeki uygulamalarımızı sürekli olarak gözden geçirmek ve güncellemek durumunda olduğumuzu belirtti. Okuma alışkanlığı üzerine OECD’nin yapmış olduğu bir araştırmanın sonuçlarından bahseden Kulaberoğlu, okuma alışkanlığına sahip olan ailelerin çocuklarının bir cümleyi okuyup anlayabilmesi 13 saniye sürerken bu sürenin okuma alışkanlığına sahip olmayanlarda 45 saniye olduğunu söyledi. Buradan yola çıkarak okuma beceri ve alışkanlığını küçük yaşlardan itibaren çocuklara kazandırarak daha analitik düşünebilen, daha iyi yorum yapabilen, yorumladığını sözlü ve yazılı olarak daha iyi ifade edebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlamamız gerektiğinden bahsetti. Ayrıca konuşmasında Kulaberoğlu, ülkemizdeki eğitimin gelişmesi için bu tür kongrelerin ne kadar önemli olduğunu ve bu önemin farkında olan bir kurum olarak Uğur Okulları’nın iki senedir Zeka ve Yetenek Kongresi’nin ana sponsorluğunu yapmaktan gurur duyduklarını belirtti.

Kongrede konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk, Türkiye’nin eğitimde çok ciddi mesafe katettiğini ama bundan sonra daha çok nitelik üzerine yoğunlaşmanın daha doğru olacağını söyledi. Eğitimdeki ilerlemeleri bir başarı ve başarısızlık denklemine sokmadan daha pratik, daha işlevsel ve mevcut durumun daha verimli kullanılabileceği bir noktaya doğru ilerleyebileceğimizden bahsetti. Eğitimde kavramsal çerçeveye duyulan ihtiyaca da değinen Dr. Selçuk, beklentiyi rasyonel hale getirelim diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Emrehan Halıcı, Faruk Eczacıbaşı ve Nevzat Kulaberoğlu’nun konuşmalarından sonra jammer’lar sebebiyle canlı yayınlayanamayan Millî Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk hocamızın konuşmasından kısa bir bölüm.

 

Türkiye’de ilk kez Uğur Okulları’nda uygulanan erkenSTEM eğitim yaklaşımını ziyaretçilerin de deneyimleyebilmesi için kongrede bir deneyim alanı oluşturuldu. Makineler dünyası teması kapsamındaki çark sistemi ile kuklayı hareket ettiren katılımcılar aynı zamanda artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi entegre edilmiş ders kitaplarını da deneyim alanında keşfetme imkanı buldular.

 

Kongreden önce Dr. Çorlu, Işık Okulları STEM Sorumlusu İlker Kınay’la sabah kahvaltısında buluştu. Gündemlerinde “STEM Öğretmenleri Radyo Programı”nın gelecek planlaması ve kongre yer alıyordu. İkili arasındaki konuşmalara aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://www.facebook.com/mscorlu/videos/10160904535550710/UzpfSTE1MzYzMjI3MTMzNTYxNDE6MjEyOTE5MzExNDA2OTA5NQ/

 

Dr. Çorlu'nun sunumunu aşağıda inceleyebilirsiniz.