BAUSTEM Haberler

SOBİD Projesi 1. Mesleki Gelişim Programı
21 Şubat 2024 - Okunma Sayısı: 47

TÜBİTAK tarafından desteklenen 3501 – Kariyer Geliştirme Programı kapsamında sürdürülen "Sosyobilimsel Konu Temelli Öğretim Yaklaşımı ile İklim Değişikliği Öğretim Modülü Tasarlanması ve Uygulanması" başlıklı SOBİD projesi kapsamında 17-21 Şubat 2024 tarihleri arasında Bahçeşehir Üniversitesinde öğretmen mesleki gelişim programının ilki yüz yüze gerçekleştirildi.

SOBİD Projesi mesleki gelişim programının ilk gününde; projenin genel tanıtımı yapıldı ve mesleki gelişim programına başlamadan evvel öğretmenlere ön test yapıldı. İstanbul’un farklı ilçe ve okullarından katılan fen bilimleri ve sosyal bilgiler öğretmenleri ile tanışma oyunu oynandı. Tanışmanın ardından ise iklim değişikliği, temel iklim kavram ve mekanizmaları, iklim değişikliğinin etkileri ile ilgili oturumlar ve istasyon etkinlikleri yapıldı.

  

SOBİD Projesi mesleki gelişim programının ikinci gününde; çevre eğitimi ve iklim değişikliği eğitiminin kapsamı ve gerekçesi, iklim okuryazarlığı ile sosyobilimsel temelli eğitim oturumları gerçekleştirildi ve sosyobilimsel konu temelli örnekler grup çalışması yapılarak incelendi.

  

SOBİD Projesi mesleki gelişim programının üçüncü gününde; iklim değişikliği ile ilgili sosyobilimsel konu temelli önekler grup çalışmaları ile incelendi ve sosyobilimsel konu temelli eğitimin pedagojik yaklaşımına değinildi. Günün son oturumunda, öğretmenlerin geliştirecekleri ders planlarının şablonu tanıtıldı.

  

SOBİD Projesi mesleki gelişim programının son iki gününde ise modül geliştirme oturumlarına yer verildi. Proje dahilindeki öğretmenler küçük gruplar halinde, kendi okulundaki öğretmenler ile iklim değişikliğinin Türkiye’deki etkilerini içeren bir konu başlığı seçerek ders planı geliştirmek üzere ekip çalışması gerçekleştirdi. Ekipler her iki gün sonunda da çalışmalarını Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Nilay Öztürk ve Projenin Araştırmacıları Doç. Dr. Yasemin Özdem Yılmaz ve Dr. Öğr. Üyesi Gaye Defne Ceyhan ile paylaştı. Sunumların ardından öğretmenlere geri bildirimler verildi.

  
Proje boyunca projenin bursiyerleri Ayşe Gül Çelenk, Naz Fulya Çibik ve Nazmiye Ertuğrul da projeye destek verdi. Projenin Şubat ayı sonu ve Mart ayı başında yapılacak buluşmalarında görüşmek üzere mesleki gelişim programı sona erdi.