BAUSTEM Haberler

ROSEDA 2023 Konferansı
23 Şubat 2023 - Okunma Sayısı: 280

ROSEDA (Research Online STEM Education in the Digital Age) Konferansı 23-25 Şubat 2023 tarihleri arasında Portekiz’in Porto şehrinde yüz yüze gerçekleştirildi. ROSEDA Konferansı fen bilimleri, teknoloji, mühendislik ve/veya matematik öğretimi ve öğrenimi ile ilgili üç ana konuyu kapsamaktadır:

- Çevrimiçi kursların tasarımı, yürütülmesi ve değerlendirilmesi için fikirler ve deneyimler

- Eğitimde dijital teknolojinin kullanımına ilişkin yenilikçi yaklaşımlar

- Covid-19 salgını sırasında öğretme ve öğrenme üzerine araştırmalar

Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Direktörü ve Oslo Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sencer Çorlu, konferansın ilk günü açılış konuşmasını yaptı. Dr. Çorlu konuşmasında, öğretmenlerin mesleki gelişimini artırmak için dört farklı çevrimiçi program geliştirildiğini belirtti. Her programın farklı bir odak noktasına sahip olduğunu vurgulayan Dr. Çorlu, öğretmenlerin öğretimdeki rolleri ve deneyimleri üzerine bir araştırma ile bir kolaylaştırıcı/rehber öğretmen (facilitator) bakış açısıyla matematik eğitimine bilişim teknolojilerini entegre etmeyi amaçlayan bir araştırmanın bulgularını paylaştı. 

Dr. Çorlu konuşmasına mesleki gelişimin, öğretmenlerin yeterlilik, yetenek ve perspektiflerini geliştirmek için çeşitli girişimlerden oluşan kapsamlı bir süreç olduğunu ve öğrencilerin öğrenim sonuçlarını yükselttiği konusunda fikir birliği olduğunu belirterek devam etti. Bu nedenle, öğretmenlerin mesleki yeteneklerini, bilgi ve tutumlarını geliştirmek için mesleki gelişimi etkili bir şekilde uygulamak için çeşitli yaklaşımları sürekli olarak incelemenin ve anlamanın önemine dikkat çekti.

Çalışmanın odağındaki program, blok-tabanlı kodlama uygulamaları için iki farklı grup veya kohort üzerinde iki yıl boyunca yürütülmüştür. Bu nitel araştırma, etkili öğretmen mesleki gelişimi özelliklerini bir rehber öğretmenin (facilitator) bakış açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Fenomenoloji yöntemi kullanılarak yüksek kaliteli mesleki gelişim ve birlikte öğretim deneyimlerinin daha önce keşfedilmemiş özelliklerini belirlemeyi hedeflemektedir.

Araştırmanın sonuçlarına göre, ikinci kohort programının tasarımı ve uygulanması, birinci kohortla karşılaştırıldığında daha yakın işbirliğiyle, rehber öğretmen (facilitator) ve koordinatör arasında gerçekleştirilmiştir. Bu yakın işbirliği sayesinde ikinci kohort, algoritmik düşünme, problem çözme ve matematiksel düşünce becerilerinin geliştirilmesi gibi alanlarda daha olumlu sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak, bu çalışma etkili mesleki gelişim için uzlaşma görüşü unsurlarının önemini vurgulamakta ve cofacilitating teorisinin tasarım sürecinde kullanılmasının etkili bir yöntem olduğunu ortaya koymaktadır. Bu çalışma, yeni içgörüler ortaya çıkararak, mesleki gelişim programlarının ilgi ve ilhamı teşvik etmek, pragmatik yaklaşımı benimsemek ve teorinin gücünü kullanmak gibi özellikleri hakkında farkındalık yaratmaktadır.

https://www.asymptote-project.eu/en/about/roseda-conference/