BAUSTEM Haberler

NARST 2023 Konferansı
20 Nisan 2023 - Okunma Sayısı: 284

NARST 2023 Konferansı 18-21 Nisan 2023 tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletlerinin Şikago şehrinde yüz yüze gerçekleştirildi. Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Yard. Direktörü Dr. Öğr. Üyesi Nilay Öztürk konferansın üçüncü günü olan 20 Nisan 2023 Perşembe günü “Developing Middle School Students' Socioscientific Reasoning through Integrated STEM Education” başlıklı çalışmasının bildirisini sundu.

  

Dr. Nilay Öztürk sunumunda çalışmanın amacının, ortaokul öğrencilerinin sosyobilimsel muhakeme becerilerinin (SSR) (karmaşıklık, çoklu perspektifler, sürmekte olan araştırmalara tabi olmak, şüphecilik, bilimin sağladığı olanaklar), yerel bir sosyobilimsel konu bağlamında tasarlanmış ve uygulanmış bütünleşik bir STEM ünitesinin uygulanmasından sonra nasıl değiştiğini araştırmak olduğunu belirtti. Dr. Nilay Öztürk sunumuna, uygulama öncesi ve sonrasında elde edilen verilerin analizlerinin, uygulamadan sonra, öğrencilerin çoklu perspektifler becerisinde en yüksek, sorgulamada ise en düşük puanı aldığını göstererek devam etti.

Nilay Ozturk, Bahcesehir University, Turkey

Gillian Roehrig, University of Minnesota, USA

Dr. Nilay Öztürk çalışmada kullanılan Wilcoxon Sign Rank Testi'nin, çoklu perspektifler becerisinde büyük bir etki boyutunda ve karmaşıklık ile fen bilimlerinin sağladığı olanaklar boyutlarında ise küçük bir etki boyutunda önemli bir artış olduğunu ortaya koyduğunu ve analizlerin ayrıca, öğrencilerin SSR boyutlarının her biriyle ilgili olarak çeşitli kaynakları kullanabildiklerini gösterdiğini paylaştı. Dr. Nilay Öztürk sunumunun sonunda çalışmanın bulgularını paylaştı. Çalışmanın bulguları, bütünleşik bir STEM ünitesinin SSI bağlamında uygulanmasının, öğrencilerin karmaşıklık, çoklu perspektifler ve bilimin sağladığı olanaklarla ilgili SSR'sini geliştirdiğini göstermiştir; ancak, bütünleşik STEM yaklaşımının sürmekte olan araştırmalara tabi olmak ve şüphecilik gibi daha üst düzey SSR yeterliliklerini geliştirmek üzere nasıl kullanılabileceğini keşfetmek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

https://narst.org/conferences/2023-annual-conference