BAUSTEM Haberler

Innovations in STEAM Education and Design Research Conference Linz-Avusturya
09 Mayıs 2019 - Okunma Sayısı: 1209

BAUSTEM danışmanlarından Zsolt Lavicza ve GeoGebra kurucusu Markus Hohenwarter’ın tarafından düzenlenen “Innovations in STEAM Education and Design Research Conference” 9-10 Mayıs 2019 tarihinde Avusturya’nın Linz şehrinde gerçekleştirildi. BAUSTEM Direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu davetli konuşmacı olarak katılırken Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu da erkenSTEM programını tanıtmak üzere konferansta yer aldı. Konferansa dünyanın farklı yerlerinden STEM’le ilgili lider araştırmacılar ve doktora öğrencileri katıldı.

 

Dr. Çorlu yaptığı kapanış konuşmasına Türkiye'deki STEM Eğitimi ile ilgili son gelişmeleri eleştirel bir şekilde analiz ederek başladı. Devamında politik, popüler ve pedagojik STEM yaklaşımlarının ortaya konan Bütünleşik Öğretmenlik Çerçevesi’ne nasıl bir gerekçe sağladıkları ve çerçevenin, Türkiye'deki matematik ve fen öğretmenleri için bir öğretmen mesleki gelişim programı geliştirilmesine nasıl yardımcı olduğu ve BAUSTEM'deki programlarımızın yurtdışındaki öğrenciler ve öğretmenler için nasıl erişilebilir hale getirildiğinden bahsetti. STEM eğitiminde politika belirleme, müfredat geliştirme, araştırma ve öğretmen eğitimi konularında baş araştırmacıların ilk elden deneyimleri ile dinleyicilerin hem projenin etkisini değerlendirebilmesi için hem de öğretmen tarafından oluşturulan materyalleri görmesi için örnekler sunarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Konferans sonrası yapılan toplantılarda GeoGebra ile LabSTAR arasındaki veri alışverişinin geliştirilmesine karar verilip ilk online toplantı 14 Mayıs 2019 Salı günü gerçekleştirildi. Bu toplantılar sene boyunca da ürünün geliştirilmesi için sık sık yapılacaklardır. LabSTAR’ın kurucusu Kağan İnan’ın yazın GeoGebra geliştiricilerinin yanına gitmesi ve yakından çalışmaları ile bazı doktora öğrencilerinin de Türkiye’ye gelerek BAUSTEM programlarının etkilerini analiz eden araştırmalar yapmaları konusunda fikir birliğine varılmıştır. Bunların yanı sıra Dr. Çorlu’nun Johannes Kepler Üniversitesi’ndeki doktora öğrencilerine danışmanlık yapması ve aynı şekilde Dr. Lavicza’nın da Türkiye’deki yüksek lisans ve doktora programlarına katkılarda bulunacağı konuşulmuştur.

Davetli konuşmacı olarak katılan katılımcılardan Cambridge Üniversitesi’nden Andreas Stylianides ve sosyal medyada GeoGebra hakkında yaptığı paylaşımlar ile Tim Brzezinski’nin sunumları oldukça ilgi çekmiştir.

 

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu ve Zsolt Lavicza:

 

2017 yılındaki konferanstan bir kare:

 

 

Doç. Dr. M. Sencer Çorlu’nun konuşmasının tamamını aşağıda bulabilirsiniz:

 

 

 

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu’nun erkenSTEM programına ilişkin sunumunu aşağıda bulabilirsiniz: