BAUSTEM Haberler

erkenSTEM Programı: Öğretmen Algıları Üzerine Bir Değerlendirme
15 Mart 2023 - Okunma Sayısı: 236

Eindhoven Teknoloji Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Canan Mesutoğlu ve Bahçeşehir Üniversitesi ve Oslo Metropolitan Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. M. Sencer Çorlu’nun “erkenSTEM Programı: Öğretmen Algıları Üzerine Bir Değerlendirme” isimli araştırması Canadian Journal of Science, Mathematics and Technology Education’da 15 Mart 2023 tarihinde yayınlandı.

Araştırmanın odağında olan erkenSTEM Programı, öğretmenlere erken yaşlardaki öğrencilere fen, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) eğitimi vermek için sistemli bir şekilde geliştirilmiş bir müfredat ve yıllık mentorluk sunmaktadır. Programın değerlendirilmesi için 26 okulda 134 öğretmene anket yapılmış ve öğretmenlerin programla olumlu deneyimler yaşadıkları sonucuna varılmıştır. Ayrıca, programın öğretmenlerin STEM öğretme becerilerine ve öğrencilerin beceri gelişimine katkıda bulunduğu algısı da tespit edilmiştir. Ancak, programın uygulanması sırasında daha fazla sınıf zamanına ihtiyaç duyulduğu ve erkenSTEM programının, öğretmenlerin STEM öğretimine daha iyi bir şekilde hazırlanmasına yardımcı olabilecek benzer programların tasarımı için öneriler sunduğu belirtilmektedir.

Çalışmada, öğretmenlerin STEM müfredatı oluşturma ve mevcut müfredatlara STEM derslerini entegre etme konusunda karşılaştıkları zorluklar incelenmiştir. Yapılan araştırmaya göre, öğretmenlerin zorlukları, tipik okul ve müfredat yapılarıyla ve STEM eğitimi ve STEM disiplinleri konusundaki sınırlı bilgileriyle ilişkilidir. Erken yaşta STEM eğitimi deneyimlemenin birçok faydası olduğundan, öğretmenlerin öğrencilerinin STEM ile ilgili etkileşimlerini daha fazlalaştırması önerilmektedir. Araştırmanın amacı, erkenSTEM programının öğretmenlerin mesleki gelişimine ve öğrencilerin beceri ve bilgi gelişimine katkılarına ilişkin öğretmen algılarını incelemek ve programın öğretmenlere sağladığı destekleri araştırmaktır. Öğretmenlerin erkenSTEM müfredatını uygularken karşılaştıkları zorluklar da araştırılmaktadır. STEM eğitiminde öğretmenlerin desteklenmesi önemli bir konudur ve öğretmenlerin tüm STEM disiplinlerini entegre eden ders planları hazırlama ve öğrenme standartlarına disiplinler arası bağlantıları gösterme konusunda daha fazla destek ihtiyaçları olduğu belirtilmektedir. Üniversite-okul ortaklıkları, destekleyici öğretim materyalleri, öğretmenlerin program görevlerini uygulamalarında daha yüksek özerklik, uzmanlarla ve toplumla etkileşim ve entegre STEM öğretimi önerilmektedir. erkenSTEM programı, öğretmenlere destek sağlamak için öğretmen kılavuzu, aktivite kitapları, hikaye kitapları ve haftalık bir STEM saati sunarak bu kısıtlamaları hedeflemektedir. Program, STEM entegrasyonlu öğretim çerçevesine dayanarak öğrenme deneyimleri sunmaktadır. Öğretmenlere yüz yüze atölyeler, okul ziyaretleri ve web seminerleri yoluyla erkenSTEM müfredatını uygulama fırsatı sağlamaktadır. erkenSTEM Müfredatı'nın dört temayı içerdiği ve her temanın öğrenme hedefleri, merkezindeki bir gerçek problem (BTHP) ve en az iki STEM disiplinini kapsadığı belirtilmektedir. Her tema 8 hafta sürmekte ve öğretmenlere öğrencilerine STEM becerilerini öğretmelerinde yardımcı olmak için öğretmen kılavuzu, etkinlik kitapları ve hikaye kitapları sunulmaktadır.

erkenSTEM programının öğretmenler üzerindeki etkisini araştıran çalışma, programın öğretmenlerin STEM eğitimi konusundaki becerilerini geliştirdiğini ve öğrencilerin becerilerini ve sosyal ilişkilerini de iyileştirdiğini ortaya koymuştur. Anket yöntemiyle gerçekleştirilen çalışma, 161 öğretmenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir ve nitel araştırma verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Programın tüm öğretmenlerinin 134'ü anket sorularını yanıtlamıştır. Öğretmenler, programın öğretim becerilerinde gelişme, STEM eğitimine yönelik bilgi ve kavramsallaştırmalarda iyileşme, öğrencilerle daha etkili iletişim kurma ve yaratıcı düşünce becerilerinde artış gibi etkileri olduğunu bildirmiştir. Öğrencilerin ise beceri geliştirme, gerçek dünya problemlerine bağlantı farkındalığı ve olumlu sosyal ilişkilerde bir iyileşme olduğu belirtilmiştir. Ancak, öğretmenlerin STEM eğitimi konusunda yetersiz bilgi ve beceriye sahip olmaları, STEM uygulamalarının etkili bir şekilde uygulanmasında önemli bir engel oluşturmuştur. Araştırmacılar, bu sonuçların erkenSTEM programının geliştirilmesine yardımcı olacağını belirtmiş ve benzersiz yerel koşulların kullanılması, öğretmenlerin desteklenmesi ve okul yöneticilerinin dahil edilmesi gibi önerilerde bulunulmuştur.

Araştırmanın tamamına aşağıdaki bağlantı aracılığıyla erişebilirsiniz.

Mesutoglu, C., Corlu, M.S. The earlySTEM Program: An Evaluation Through Teacher Perceptions. Can. J. Sci. Math. Techn. Educ. (2023). https://doi.org/10.1007/s42330-023-00264-3