BAUSTEM Haberler

erkenSTEM Müfredat Değerlendirme Konferansı '19
14 Eylül 2019 - Okunma Sayısı: 1467

BAUSTEM merkezi tarafından yürütülen "STEM: Bütünleşik Öğretmenlik Bilgi ve Becerileri Projesi"nin altında yer alan programlardan biri olan "İlkokullar için STEM Müfredat Programı" kapsamında Uğur Okulları okul öncesi ve ilkokul öğretmenlerine yönelik hizmet içi eğitim amaçlı erkenSTEM Müfredat Değerlendirme Konferansı 14-15 Eylül 2019 tarihlerinde Uğur Okulları Halkalı Kampüsü’nde gerçekleştirildi. 

Uğur Okulları’nda görev yapmakta olan, ülke çapındaki erkenSTEM uygulayıcısı öğretmenlerin, 17 il ve 43 kampüsten temsilcilerinin katılımı ile 2019-2020 eğitim-öğretim yılının birinci döneminde gerçekleştirilecek STEM uygulamaları ilgili bilgi ve deneyim paylaşımlarında bulunuldu.

14 Eylül 2019 Cumartesi günü, çalıştay programı Uğur Okulları Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nil Çiçek’in açılış konuşması ile başladı.

Ardından programın yürütücüsü olan BAUSTEM Direktörü Doç. Dr. M. Sencer Çorlu erkenSTEM programı ve bu çerçevede öğretmenlerden beklentilerinin ne olduğunu aktardığı konuşmasını gerçekleştirdi.  

Açılış konuşmaları Maynooth Üniversitesi’nde görev yapan Dr. Öğr. Üy. Zerrin Doğanca Küçük’ün sunumu ile devam etti.Dr. Doğança Küçük çevrimiçi bağlantı ile bağlanarak İrlanda’daki  STEM eğitimi ve erkenSTEM müfredatına bakış açısını Türkiye’yle karşılaştırmalı olarak aktardı. Açılış konuşmalarının ardından Uğur Okulları STEM Bölüm Başkanı Senem Süral’ın atölye çalışmalarına geçildi.

Yapılan çalıştaylarda Dr. Çorlu'nun editörlüğünü yaptığı erkenSTEM hikâye kitaplarının ana karakterleri olan Portakal ve Şerbet’in hikâyeleri aracılığıyla bilgi temelli hayat problemlerine çözümler arandı.

Atölyeler okul öncesi ve ilkokul için tüm kademelerde 15 Eylül 2019 Pazar günü de devam etti. ErkenSTEM zümre başkanları, birinci dönem Mühendislik disiplininin merkezinde olduğu Makineler Dünyası temasında ve Fen Bilimleri disiplininin merkezinde olduğu Yeşil Dünyamız temasında çalışmalar gerçekleştirdiler. Makineler Dünyası’nda her kademe için özel hazırlanmış mühendislik etkinlikleri ve bu etkinlikler aracılığıyla öğrencilerin kendi araçlarını ve köprülerini tasarlayacakları uygulamalar yer aldı. Bu tema çerçevesinde zümre başkanları aynı ürünlerin farklı kademeler için alternatiflerini üretmeye çabaladılar. Yeşil Dünyamız temasında ise öğretmenler geri dönüşüm kavramına odaklanarak ürünlerini ortaya çıkardılar. Su yoluyla desteklenen sera modelleri, kullanılan kâğıt ve kartonlardan elde edilen kitap ayraçları ve su taşıma düzenekleri bu temada tasarlanan yaratıcı ürünler arasında yerini aldı.