BAUSTEM Haberler

CERME 12 Kongresi
02 Şubat 2022 - Okunma Sayısı: 521

 

 

 

 

Avrupa Matematik Eğitimi Araştırmaları Derneği’nin (CERME), çevrimiçi düzenlediği 12. CERME Kongresi 2-5 Şubat 2022 tarihleri gerçekleştirildi. Avrupa'daki COVID salgınındaki güncel gelişmeler nedeniyle, Free University of Bozen-Bolzano’nun (UNIBZ) ev sahipliğinde organize edilen CERME12, başlangıçta öngörülen 2-5 Şubat 2022 tarihleri arasında dört gün boyunca ve sadece kayıtlı katılımcılara çevrimiçi olarak düzenlendi.

Kongrenin ilk gününde Bahçeşehir Üniversitesi BAUSTEM Merkezi Akademik Araştırmalar Sorumlusu Dr. Öğr. Üyesi Defne Yabaş “Olasılık ve İstatistik Eğitimi” çalışma grubunda BAUSTEM Merkez Direktörü Prof. Dr. M. Sencer Çorlu ve Biruni Üniversitesi Öğr. Gör. Batın Örene ile birlikte yürüttüğü “Exploring the statistical practices in classroom: STEM teachers’ experiences using dynamic data analysis technology” isimli çalışmasını sundu.

Dr. Defne Yabaş, STEM öğretmenlerinin sınıf içi dinamik veri analizi teknolojisini kullanma deneyimlerini paylaştığı sunumuna araştırmanın teorik arka planı ile başladı ve araştırmanın problemi ile metodolojik çerçeveyi paylaştı. 

Dr. Defne Yabaş, matematik, fen bilimleri ve fizik branşlarındaki öğretmenlerle yaptığı yarı yapılandırılmış yüz yüze görüşmeler ve öğretmenlerden aldığı alan notlarından örneklerle veri toplama sürecine değindi ve tematik analiz süreci sonunda istatistiksel araştırma ortamı, sınıf içi uygulama, kişisel gelişim ve mobil uygulama ve LabStar cihazı hakkında görüşler ile ilgili bulgularını paylaştı.

Dr. Defne Yabaş, pedagojik amaçlarla geliştirilmiş dinamik bir veri toplama ve analiz cihazı olan LabStar’ın uygulama örneklerine de yer vererek, istatistiksel kavramların doğrudan LabStar ile ele alınabileceğini ve verileri görselleştirmenin, öğrencilerin kavramları kavramasına yardımcı olduğunu belirtti.

Dr. Defne Yabaş’ın, Türkiye'de hem matematik hem de fen müfredatı kavramlarının anlamlandırılması için verilerin ve istatistik yapmanın önemine vurgu yaptığı tartışma bölümünde, öğretmenlerin anlamlı istatistiksel uygulamaları ders planlarına entegre etmek için mesleki gelişim fırsatlarını araştırmalarını önererek sunumunu tamamladı.

Ayrıntılı program CERME12 web sitesinde yayımlanmaktadır.

https://www.cerme12.it/