BAUSTEM Haberler

Azerbaycan'da STEM eğitiminin temeli atıldı.
25 Aralık 2017 - Okunma Sayısı: 1279



Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı yetkililerinin de katıldığı ve Hedef Kursları Genel Müdürü Shamil Sadiqov tarafından yapılan davet üzerine, 23 Aralık 2017 Cumartesi günü, Azerbaycanlı matematik ve fen öğretmenlerine STEM ve Bütünleşik Öğretmenlik Çerçevesinin kuramsal ve uygulama boyutları bir tam günlük çalıştay içerisinde sunuldu. Çalıştayların uygulama bölümüne Bahçeşehir Üniversitesi Azerbaycan Temsilcisi de katıldı. 


BAUSTEM ekibinin bu çalışma ziyareti, ülke sınırlarına girer girmez başladığını öğrendik. Bakü Uluslararası havaalanında gümrük görevlisini, çalıştay malzemelerinin "ne işe yaradığını" sorgulaması ve ülkeye gümrüksüz girişine izin vermemesi üzerine ekibimiz 3 saat süren ilk eğitimlerini gümrük idaresi personellerine verdi. 

 


Azerbaycan Cumhuriyeti Eğitim Bakanlığı’nın “Eğitimde Gelişim ve İnovasyonlar” adı altında düzenlediği eğitime, Fen ve Matematik alanlarından 30’un üzerinde öğretmen katıldı.




Doç. Dr. M. Sencer Çorlu, Matematik Öğretmenleri ve paydaşlarımızdan T3Turkey girişimi liderleri Tonguç Özdaş ve Uğur Mert tarafından verilen eğitimde STEM ve teknolojinin derslerde kullanımı üzerinde çalışıldı. 


Yapılan çalıştayda öğretmenler:

·  Texas Instruments (TI) hesap makineleri yardımıyla hesaplama ve programlamanın (kodlama becerilerinin) sınıf içerisinde nasıl uygulanabileceğini,

·   Hub ve sensör teknolojileri ile gerçek hayattan toplanan verilerin nasıl matematiksel bir model haline getirilebileceğini,

·   Günlük malzemeler ve günlük uygulamalarda proje bazlı öğrenmenin nasıl kullanılabileceğini ve

·   Çalışan bir mühendislik prototipi nasıl geliştirilir, 

deneyimleyerek tecrübe ettiler.



Bütün gruplar çalışmalarını tamamladıktan sonra sıra test etme aşamasına geldi. Her grubun çalışması sırayla test edildi. Test aşamasını izlerken öğretmenlerin heyecanı görülmeye değerdi.



Eğitim ile birlikte, Azerbaycan misavirperverliğini doğrular nitelikte, eğitime katılan öğretmenler, ekibimiz için bir tiyatro gösterisi sergilediler. Azerbaycanlı Türk öğretmenler sahnede sergilenen performans sanatlarını tiyatro olarak adlandırıyorlar. Bu tiyatro Azeri kültürünü yansıtan müzik ve dans gösterisini  içermekteydi. 



Verimli bir çalışma ziyaretinin ardından, STEM'in Azerbaycan'da nasıl geliştirilebileceği üzerine yetkililerle de toplantılar yapıldı.



Haberi hazırlayan: Ebru Toka